otrdiena, 2015. gada 7. aprīlis

Nīls Geimens "Okeāns ielas galā''

     Nīls Geimens "Okeāns ielas galā''

     Man vienmēr ir patikušas mazliet psihas grāmatas, kurām realitāte un fantāzija nav atdalāmi jēdzieni. Nīla Geimena "Okeāns ielas galā'' - stāsts par kādu pusmūža vīrieti, kurš, ieradies savā bērnības pilsētā uz bērēm, nonāk pie mājas ielas galā, kas bērnībā viņu vienmēr vilinājusi. Tur viņš, septiņus gadus vecs puika, sastapa savādu meiteni Letiju un viņas omīti. Tad nu vīrietis apsēdās pie dīķa un sāka atcerēties dīvainos notikumus, kas ar viņu notika bērnībā.

     Vairāku pasauļu eksistence vienā, divas realitātes vienā? Geimena grāmatās tas iespējams. Stāsts par mazo puisēnu lasītāju ierauj tik dziļi neapjaušamā un neizprotamā mistikā, ka brīžam šķiet, ka sāk trūkt elpa, lasot to, kas īsti nespēj pa gabaliņiem salikties kopā vienā lielā puzles bildē.

     Vai tas, ko redzēja un piedzīvoja mazais puisītis bērnībā, bija tikai māņi un viņa iekšējās bailes? Vai puisēnam patiešām bija tik labi attīstīta fantāzija, lai spētu sadomāt tik neticami ticamas un sirreālas lietas kā dīķis, kurš tiek saukts par Okeānu, posmaina tārpa vilkšanu ārā no pēdas ar pinceti, tēva mīļākās pārvēršanos par visļaunāko pasaules raganu - vējā un negaisā plandošu briesmoni, elpošanu ūdenī, pēkšņu visas pasaules kārtības saprašanu un sarunāšanos ar milzu bada putniem? 

    Bet varbūt tās ir mazā puisēna bailes no lielās dzīves, bailes no tēva, kurš it kā cenšās viņu nogalināt, pirmais pašnāvības mēģinājums, bēgšana no mājām un vēlme noslēpties no visas pasaules, pazust no citu acīm?

" - Jūs, Hempstokas, taču neesat cilvēki, - iesāku.
- Esam gan.
Purināju galvu.
 - Varu saderēt, ka pat ārēji ne, - es turpināju, - līdz galam ne.
Letija paraustīja plecus.
 - Kurš tad no ārpuses izskatās tāds kā iekšienē? Tu ne. Es ne. Cilvēks ir daudz sarežģītāka būtne. Un tas attiecas uz visiem. "

"Pateikšu tev kaut ko svarīgu. Pieaugušie sirdī nemaz nav pieauguši. Ārēji lieli, nedomājoši, vienmēr zina, ko darīt, bet iekšēji tādi, kā vienmēr bijuši. Tādi paši kā tu tagad. Īstenībā jau pieaugušo nemaz nav. Itin neviena visā plašajā pasaulē."

Izdevniecība: Zvaigzne ABC

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru