trešdiena, 2015. gada 8. aprīlis

"Burtu pasakas''

''Burtu pasakas''
 Guntis Linkevičs, Ruta Svaža


     Kam domātas pasakas? Bērniem vai pieaugušajiem? Visjautrāk tās ir lasīt kopā, bet, ja pa rokai nav bērnu, dažreiz der palasīt arī vienam pašam - pieaugušajam, klusi ķiķinot bārdā.

   "Burtu pasakas'' ir fantastisks latviešu mākslinieka Gunta Linkeviča un burtu pavēlnieces Rutas Svažas kopdarbs.

     Sen neesmu lasījusi pasakas, jo meita jau liela un priekšā jālasīt vairs nelūdz. Pie grāmatas ķēros ar domu - gan jau tās visas būs vienādas un garlaicīgas, bet liels bija mans pārsteigums, kad jau pie pirmās lapaspuses sapratu, ka grāmata ir galīgi ''ku-kū'' (man labpatīkas lietot vārdu ''psihs'', ja man kaut kas ļooooti patīk, bet par pasakām apzīmējumā laikam nemēdz lietot šo vārdu, tāpēc aprobežošos ar ''ku-kū'') - labā nozīmē! Katram zīmētaja burtam atbilst savs stāstiņš un netapa skaidrs, kas mani pārsteidza vairāk - pasaku negaidītās beigas, negaidītais vidus vai negaidītais sākums... Mazi mini ''ku-kū'' gabaliņi ar ''ku-kū'' sākumu, vidu un beigām!

     Ilustrācijas ideāli saskan ar tekstu, mākslinieks bildītēs ir radījis tēlus, kas it kā galīgi nesader kopā, bet tekstu un burtu pavēlniecei ir izdevies šo neloģismu sadiegt ar smalku pavedienu.
Pirms es sāku lasīt katra burta stāstiņu, kādu brīdi kārtīgi izpētīju tā ilustrāciju, mēģinot saskatīt un atrast visus pasakas tēlus, cenšoties izdomāt kā tie varētu pasakā atdzīvoties. Ilustrācijas tik tiešām rosina iztēli, bet pašas pasakas liek skaļi smieties un apbrīnot autores izdomu.

     Lasāms kā lieliem, tā maziem... vai vislabāk - visiem kopā, lai jautrā!

    Starpcitu, līdz 20. aprīlim kafejnīcā ''Mierā'' ir iespēja apskatīt grāmatā iekļauto burtu izstādi  -  http://www.tvnet.lv/izklaide/gramatas/553411-burtu_izstade_alfabets_mazajiem_lasitajiem

     Izdevniecība: Whitebook


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru