otrdiena, 2013. gada 23. jūlijs

Monika Pēca "Otrdienu draudzenes"

Lieliska un viegli lasāma grāmata ar aizraujošu sižetu. Katra lapaspuse ierāva arvien dziļāk un dziļāk notikumos, kas risinās piecu draudzeņu dzīvēs, kuras jau 15 gadus tiekās katra mēneša pirmajā otrdienā kādā restorānā un reizi gadā dodās kopējā izbraucienā. Sižets un draudzeņu raksturojumi tik ļoti atsauca atmiņā aizraujošo seriālu "Sekss un lielpilsēta" - katra grāmatas varone pilnīgi atšķirīga, katrai sava dzīve, sava ikdiena. Tā vien šķiet, ka viņām nav nekā kopēja, bet tomēr, kaut kādu augstāku spēku vadītas, viņas ir savestas kopā, lai viena otru balstītu gan bēdās, gan būtu kopā priekos. 

Kad Judītei nomirst vīrs, visas nolemj doties svētceļojumā uz Lurdu, būt blakus draudzenei tās sevis izzināšanas ceļā. Ceļā, ko Judīte vēlās pabeigt mirušā vīra vietā, kurš smagas slimības nomocīts, nepaguva savā dienasgrāmatā ierakstīt nobeigumu šim svētceļojumam. Notikumi, kas atklājās vairāku simtu kilometru garajā ceļā, ir milzu pārbaudījums ne tikai Judītes, bet arī pārējo draudzeņu dzīvēs. Pārbaudījums to draudzībai! Intriga tiek saglabāta līdz pat grāmatas pēdējai lapaspusei. 

Autorei ir izdevies patiesi brīnumainā kārtā noturēt manī uzmanību, izlasot katru lapaspusi, nevienu pašu neizlaižot un nepārškirot, neizlasītu. Lieliska valoda. Brīžam skaļi smējos, brīžam jutu līdzi kādai no draudzenēm, brīžam palika skumji. 

Viss notiek tieši tā kā tam jānotiek, dzīvē nav nejaušību, ir tikai secīgi sakārtoti notikumi un to gaita var mainīties, atkarībā no tā, pa kuru ceļu ejam mēs paši. Judītes un draudzeņu dzīves nekad nebūtu mainījušās, ja tās neizietu ārpus savas komforta zonas, ja nepārkāptu pāri ikdienā ap sevi uzceltajam mūrim, ja neuzvarētu savus "dēmonus". Mēs tik reti atrodam brīdi, lai piebremzētu un padomātu. Tam vienkārši nav laika. Ceļš, kad esi nolēmis to veikt kāda cita vai sevis dēļ, palīdz sirdij un dvēselei vienoties vienā ritmā, nesteidzīgā ritmā, kas rada izpratni par sevi un savu dzīvi.


"Meli bija kā bumerangs. Tie atgriezās atpakaļ un, lai novērstu ļaunāko, trāpīja tiem, kas tos bija palaiduši pasaulē."
"Svētceļojumi izceļ gaismā sliktāko, kas cilvēkā ir."
"Izvēloties partneri, nevajadzētu koncentrēties tikai uz vienu īpašību. Ja, meklējot eņģeli, skatās tikai uz spārniem, tad mājās var pārnest vistu zupas katlam."
"Idejas ir gaistošas būtnes. Ja tās tūlīt nepiefiksē, tās pagaist un dodas meklēt jaunas mājas."

8 no 10 zvaigznītēm.

Izdevniecība: ZvaigzneABC

1 komentārs:

  1. Paldies par atsauksmēm! Man arī ļoti patika grāmata, un ir interesanti salīdzināt. Arī man tā atsauca atmiņā "Sekss un lielpilsēta" laiku. Aizraujoša grāmata, kas bija kā gards deserts. :)

    AtbildētDzēst