ceturtdiena, 2012. gada 1. novembris

Gaisīgais, saldais un maigais – tas ir pasakainais buberts!


Kuram gan atmiņā nav palicis bērnības dienās omīšu gatavotais brīnumainais buberts – saldais ēdiens, ko pasniedz ar dažādu veidu mērcītēm.

Buberts, kādreiz saukts arī par flameriju, ir saldais ēdiens, ko gatavo no kviešu miltiem vai mannas un olām. Nav vienas pareizas receptes, katram pavāram izdodas savs unikālais buberts. Vieni saka, ka īsto bubertu gatavo no miltiem, citi saka, ka no mannas. No kā tika gatavots pirmais buberts? Izpētot receptes līdz pat tālajam 1796. gadam, varu teikt, ka pirmajā oficiālajā buberta receptē tam tiek pievienoti milti.

Manna ēdienu gatavošanā tolaik tika izmantota ne tik bieži, jo tikai 18. gs. kļuva pazīstama. Mūsdienās bubertu gan biežāk gatavo no mannas, jo tas ir daudz vieglāk un ērtāk, tāpēc ka, gatavojot no miltiem, tomēr ir „jāpiešauj” roka, lai nebūtu kunkulīšu un buberts sanāktu gaisīgs un maigs. Arī sabiedriskās ēdināšanas sektorā mūsdienās bubertu gatavo no mannas un tāpēc to bieži sauc par putru, nevis saldo ēdienu.


....

Teksts: Laura Krampe

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru