trešdiena, 2012. gada 25. janvāris

Krustnagliņas – maziņas, spēcīgas un aromātiskas piedevas gardēža dzīvē



Krustnagliņas – aromātiskie un mazliet dedzinošie mūžzaļā, 10–12 m augstā tropu koka Syzygium aromaticum ziedu žāvētie pumpuri – pasaulē ir plaši pazīstami gan kulinārijā, gan medicīnā. Par krustnagliņu dzimteni uzskata Moluku salu arhipelāgu, kas pazīstams arī kā Garšvielu salas. Moluku salas atrodas Indonēzijas austrumos.

Vēsture

Kopš neatminamiem laikiem gan Ķīnā, gan Indijā, Tuvajos Austrumos un arī Ēģiptē krustnagliņas izmantotas gan kā garšviela, gan kā ārstniecisks līdzeklis. Ķīniešu imperatori no Haņu dinastijas, kuri valdīja pirms vairāk nekā diviem tūkstošiem gadu, ļoti mīlēja visu skaisto. Viņi nekādi nevarēja izturēt savu padoto smirdošo elpu, tāpēc visiem, kuriem bija nepieciešams vai kuri vēlējās izpatikt imperatoram, nācās pirms pieņemšanas cītīgi košļāt saujiņu ar krustnagliņām, kā arī visas audiences laikā turēt tās mutē.
Raksta pilnā versija izlasāma cetrasezonas.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru