Kuram gan atmiņā nav palicis bērnības dienās omīšu gatavotais
brīnumainais buberts – saldais ēdiens, ko pasniedz ar dažādu veidu
mērcītēm.
Buberts, kādreiz saukts arī par flameriju,
ir saldais ēdiens, ko gatavo no kviešu miltiem vai mannas un olām. Nav
vienas pareizas receptes, katram pavāram izdodas savs unikālais buberts.
Vieni saka, ka īsto bubertu gatavo no miltiem, citi saka, ka no mannas.
No kā tika gatavots pirmais buberts? Izpētot receptes līdz pat tālajam
1796. gadam, varu teikt, ka pirmajā oficiālajā buberta receptē tam tiek pievienoti milti.
Manna
ēdienu gatavošanā tolaik tika izmantota ne tik bieži, jo tikai 18. gs.
kļuva pazīstama. Mūsdienās bubertu gan biežāk gatavo no mannas, jo tas
ir daudz vieglāk un ērtāk, tāpēc ka, gatavojot no miltiem, tomēr ir
„jāpiešauj” roka, lai nebūtu kunkulīšu un buberts sanāktu gaisīgs un
maigs. Arī sabiedriskās ēdināšanas sektorā mūsdienās bubertu gatavo no
mannas un tāpēc to bieži sauc par putru, nevis saldo ēdienu.
....
Raksta turpinājumu lasi http://www.cetrassezonas.lv/lv/apskati/derigi_zinat/article.php?id=51085
Teksts: Laura Krampe
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru