otrdiena, 2012. gada 28. februāris

Pareizs uzturs – japāņu piedāvājums ilgdzīvošanai




Noteikti visi ir dzirdējuši, ka japāņus dēvē par ilgdzīvotājiem. Kāds ir tā iemesls? Viens no iemesliem – uzturs. Japāņu vidējais dzīves ilgums ir 81–84 gadi. Ēšana Japānā ir svarīgs, sarežģīts un obligāts rituāls. Ja seko visām tradīcijām, tad ēdot sēž uz celīšiem pie galdiņa, pirms ēšanas ar baltu karstu dvielīti noslauka rokas un tikai tad ņem rokās irbulīšus, lai sāktu ēst. Japānā nazi un dakšiņu cenšas izmantot tikai tad, ja ēd eiropiešu ēdienus. Galvenais ēšanā izmantotais instruments ir irbulīši –
hasi. Hasi irbulīšus dāvina kāzās un svētkos, jo uzskata, ka tie nes veiksmi. Ēdiena satveršana ar irbulīšiem attīsta plaukstas muskulatūru un koncentrēšanās spēju, tātad „iekustina” smadzeņu darbību. Ēdot ar irbulīšiem, nav iespējams ēst lieliem kumosiem, tātad mēs ēdam lēnām, pārdomājot, maziem kumosiņiem, un ātrāk rodas sāta sajūta.

Galvenie produkti, kurus japāņi lieto ikdienas uzturā, ir rīsi, zivis un nori (ūdenszāles). Japānas tradīcija paredz katrā ēšanas reizē lietot pēc iespējas daudzveidīgākus produktus. Piemēram, pusdienās var pasniegt līdz pat 30 dažādus ēdienus (parasti gan tie ir 5–6). Svarīgākais ir nepārēsties, tieši tāpēc katrs ēdiens tiek pasniegts pavisam mazos, krāsainos trauciņos un baudīts lēnītēm un nesteidzoties. Japānā ēdiens sniedz ne tikai fizisku, bet arī estētisku baudījumu, tāpēc itin bieži var dzirdēt teicienu, ka japāņi „ēd ar acīm”.

Teksts:Laura Krampe
Turpinājums iekš www.cetrassezonas.lv :) SPIED TE

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru